top of page

"Pozorište zajednice"


POLIFONO ODBROJAVANJE 20.09.2015. Dom omladine Beograda, Sala Amerikana

POD teatar, Beograd, Srbija i ZID teatar, Amsterdam, Holandija POZORIŠTE ZAJEDNICE, prezentacija projekta Uz učešće Teatra zajednice Kuturnog centra Čukarice

Trajanje: 120' Prezentaciju vode: Karolina Spaić i Tatjana Pajović

Saradnja ZID teatra iz Amsterdama i POD teatra iz Beograda započela je na 15. Bitef Polifoniji 2014. predstavom Sa krovova sveta. Ove godine grupe će predstaviti početak procesa rada na projektu pozorišta zajednice, koji će biti zaokružen zajedničkom predstavom 2016. godine na 17. Bitef Polifoniji. Kao učesnici u četvorogodišnjem međunarodnom projektu Caravan Next – Social-artistic practice in Europe, u kome učestvuje jedanaest evropskih i pet zemalja sa drugih kontinenata, ZID teatar poziva POD teatar na saradnju na ovom važnom projektu, kao najznačajnijeg predstavnika pozorišta zajednice iz Srbije i Bitef Polifoniju kao najvažniju platformu ovog pozorišta u Srbiji i regionu. ZID TEATAR povezuje umetnost, kulturu i društvo, razvijanjem kreativnog talenta ljudi, što čini pokretački motor pozitivnih promena. ZID teatar – Centar za umetnost i pozorište zajednice, kulturna je organizacija osnovana u Amsterdamu 1991. godine. Karolina Spaić, pozorišna rediteljka, i Sebo Baker, glumac i trener, čine njegovo umetničko jezgro od samog početka. Od 2003. godine ZID poseduje sopstveni prostor u Amsterdamu, koji predstavlja njegovu bazu. Od tada, ZID stvara predstave, organizuje festivale i aktivan je u raznim kulturno-umetničkim oblastima. 2011. godine, ZID je dobio prestižnu nacionalnu nagradu Nagradnog fonda Holandskog kraljevstva „Apple of Orange“ u okviru projekta Umetnost koja pokreće. POD TEATAR (Projekat objektivna drama) osnovala je Tatjana Pajović, balerina i glumica, posle više od petnaest godina profesionalnog rada u savremenom pozorištu i dugogodišnje saradnje sa Teatrom „Specchi e Memorie“ iz Milana i rediteljem i pedagogom Masimom Đanetijem. Teatar se bavi izučavanjem i istraživanjem u oblasti društvenih fenomena, kulture, psihologije i komunikologije, kroz specifične teatarske tehnike, razvijajući praksu primenjenog pozorišta, posebno ističući teatar zajednice kao oblik aktivacije i funkcionisanja lokalne zajednice.

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i GO Čukarica; projekat realizuje Kulturni Centar „Čukarica“ i POD Teatar, u saradnji sa ZID Teatrom iz Amsterdama.Učestvuju članovi Teatra Zajednice Kulturnog Centra "Čukarica" .

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page